E-Ticart Kurulumu Nasıl Başlanır? Ne Yapmalı?
E-Ticaret Sitesi kurmak zor bir işlem olmamakla birlikte, sistematik olarak yapılması gereken işler vardır. Bunları doğru planlayıp işleme koyarsanız, başarıya daha hızlı ulaşabilirsiniz.
Gelin e-ticaret sitesi kurulum ve hayata geçirmek için takip etmeniz gereken adımlara bakalım:
Öncelikle siteniz için bir isim seçmeniz gereklidir. Bu isim "www" ile başlar ve sonu .com, .net, .com.tr, .biz gibi uzantılarla biter.
Bu isme "Alan Adı" veya İngilizcede "Domain Name" denmektedir. Alan adını birçok firmadan alabilirsiniz.
Alan Adı alacağınız firmanın güvenilir ve tanınmış olması çok önemlidir. Alım yapacağınız firmanın kurumsal ve yıllarca bu işin içinde olmasına dikkat etmenizde fayda vardır. Aksi halde firma bir kaç yıl içinde kapanabilir, başka sorunlarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Alan Adını genellikle firmalar yıllık 10$ gibi bir fiyata satmaktadır. Bundan daha ucuza size satan firmalar bulabilirsiniz. Ama deneyimlerimizden gördüğümüz kadarıyla gelecek yıllarda aradaki bu farkı sizden tahsil etmek için zam uygulayabilirler.
Alan adını alırken sonunun ".com" ile bitmesine özen göstermenizde fayda vardır. Kullanıcıların çoğu ".com" ile biten sitelere giriş yapmaktadırlar. Bu nedenle Alan Adını ".com" ile biten bir isim bulmanızı öneririz.
Alan adını ".com" ile aldıysanız, en çok kullanılan ".net" olanı da almanızda fayda var. Rakiplerinizden biri veya "Alan Adı" işinin ticaretini yapan kişiler bunu sizden önce alıp, size satmaya çalışabilir. Bu nedenle ".net" olanı almanızı öneririz.
Eğer alan adınızın normal yazılışında Türkçe karakter varsa, Türkçe olanı da almanızı öneririz.
Alan Adı'nı aldıktan sonra, siteyi barındıracağınız servis sağlayıcısına yönlendirmeniz gereklidir. Bu yönlendirmeyi DNS ayarlarından yapabilirsiniz.
DNS adreslerini sorup, Alan Adı yönetiminde bu bilgileri girmeniz gereklidir.
DNS'leri değiştirdiğinizde bu işlemin aktif olması 2-3 Saat ile 72 Saat arasında sürmektedir. Yani siz bu değişikliği yaptıktan belli bir süre sonra dünyanın her yerinde değişiklik tamamlanır ve yeni sunucudan erişim sağlanabilir.
Yapacağınız işle ilgili Logo dizaynı yapmanız gerekecektir. Bu Logo'nun yapacağınız işi anımsatması veya Alan Adınız'a uygun olmasında fayda vardır.
Logo ilk intibayı verir. Bu nedenle Logo tasarımı üzerinde itinalı çalışma yapılmasında fayda vardır.
Sitenizin Logo'nuzdaki renkler ve yapıyla uyumlu olmasında fayda vardır.
Logo'nuzda kullanılan renkleri sitede kullanılması daha doğru olur. Logo'daki renklere uygun yardımcı renkler de kullanılmalıdır. Sitenin temasını Logo'nuzun renklerine göre hazırlamanızda fayda vardır.
Logo'nuz yuvarlak ise, sitenin keskin hatlara sahip olmasından kaçınmalısınız. Logonuz keskin çizgilere sahipse sitenizin köşeleri yuvarlak olmamalıdır. Bu tür çalışmaları grafik uzmanları ile yapıyor olmanızda fayda vardır.
Günümüzde bilgisayar kullanıcılarından daha fazla Mobil kullanıcılar bulunmaktadır. Yani E-Ticaret sitenize gelen ziyaretçilerden çoğu artık telefon, tablet gibi cihazlardan gelecek demektir.
Bu nedenle sitenize ait ya bir mobil uygulamaya sahip olması ya da responsive tasarım yapmanız gereklidir. Bu mobil kullanıcıların sitenizde daha kolay gezinmelerini sağlayacaktır.
Bu konu ile ilgili daha geniş bilgiye "E-Ticaret Mobil Uygulaması" kısmından ulaşabilirsiniz.
Sitenizle ilgili içerikleri hazırlamak zaman alacaktır. Bu esnada sitenizde yapılan çalışmaların görüntülenmemesi daha iyi olur.
İçerikleri hazırlarken Google, Yandex gibi arama motorları sayfaların eksik hali ile görüntülenmemekte fayda vardır.
Sitenizi bu esnada gelen ziyaretçilerin site ile ilgili kötü hatırlar bırakamamak için Yapım Aşamasında sayfasını hazırlamanızda fayda vardır.
Sitenizde satışını yapmak istediğiniz ürünleri hazırlayıp siteye yüklemeniz gerekecektir.
Ürünlere ait açıklamaları, isimleri iyi kontrol edip, düzgün Türkçe kullandığından emin olunuz. Düzgün bir dille yazılmış açıklamalar çok daha faydalı olacaktır.
Ürünleri ister teker teker ya da toplu halde yükleyebilirsiniz.
Ürünleri toplu olarak Excel ile yüklemeniz mümkündür. Kullanacağınız Excel şablonunu kontrol edip, uygun formatta giriş yapmanız gereklidir.
Sitenize yükleyeceğiniz ürünlere ait resimlerin güzel çekilmiş olması önemlidir.
Resimlerin arka tarafının beyaz veya sitenizin zemin renginde olmasında fayda vardır.
Ürünlere ait görseller yeterince büyük olmalıdır. Küçük resimler ürünlerin anlaşılmasını zorlaştıracağı için satışı daha zor olabilir.
Ürünlere ait birden fazla resim yüklemeye çalışınız. Mümkün olduğunca fazla resim yüklemeye gayret edin. Normalde ürünü anlamak için 4 resim idealdir. Ama bazen daha fazlası da gerekebilir.
Siteye gelen ziyaretçilerin istatistiklerini görebilmeniz çok önemlidir. Bunun için Google'da "Google Analytics", Yandex'te "Metrica" hesaplarını açmanız gereklidir.
Bu ve benzeri yerlerdeki siteler, istatistiki veri verebilmeleri için size JavaScript kodu vereceklerdir. Bu kodları e-ticaret sitenizdeki yönetim panelinde ilgili alanlara eklemeniz gereklidir. Bu kodları Widget kısmından yükleyebilirsiniz.
Analytics için Google Analytics kısmına tıklayarak, Metrica için Yandex Metrica kısmına tıklayarak işlemleri başlatabilirsiniz.
E-Ticaretteki satışlarda müşterilerinize sunacağınız ödeme yöntemleri belirlemelisiniz. Havale / EFT, Kredi Kartı, Kapıda Ödeme, Cari Hesaba İstinaden, ... gibi ödeme yöntemleri bulunmaktadır.
Bunların yanından "Crypto Para" ile ödeme yöntemi de mevcuttur. Son yıllarda gelişen Bitcoin, Ripple, Eterium gibi crypto paralarla da ödeme yapılabilmektedir.
Bunlardan hangilerini müşterilerinize sunacağınız, yaptığınız işe ve imkânlarınıza bağlı olarak değişecektir.
Örnek vermek gerekirse, firmanız yoksa büyük ihtimalle Kredi Kartı yöntemini kullanamayacaksınız. Ya da Bayi satışınız yoksa "Cari Hesaba İstinaden" yöntemini kullanmanıza gerek yoktur.
Eğer e-ticaret sitenizde Kredi Kartı ile ödeme olsun diyorsanız; bunun için bazı süreçleri yönetiyor olmanız gereklidir. E-ticaret sitenizde Kredi kartı ödeme yöntemini kullanmak istiyorsanız 2 farklı yol izleyebilirsiniz. 1 - Bütün bankalar ile görüşüp kendinize ait Sanal Pos alımı, 2 - Aracı kurumları kullanarak çoğu bankadan kredi kartı çekimi
Bütün bankalar ile görüşüp kendinize ait Sanal Pos alımı
Günümüzde bankalar şahıslara Sanal Pos vermemektedir. Bu nedenle bankalardan Sanal Pos alabilmeniz için şirketinizin olması gereklidir. Şahıs şirketi veya diğer şirketler olabilir.
Bankalar size sanal pos vermeden önce size bazı belgeler veya sözleşmeler imzalatacaklardır.
Aracı kurumları kullanarak Sanal Pos alımı
Her bankaya teker teker gidip, sözleşme imzalamak yerine Ödeme Aracı Kurumlarını kullanabilirsiniz. Bunları kullanmayı tercih etmeniz çok daha kolay olabilir.
Firma olarak çok büyük bir hacme ulaştıktan sonra bankalarla kendiniz görüşüp, kendi Sanal Pos'ları kullanmanız daha kârlı olabilir.
E-Ticaret siteniz hazır, ziyaretçileriniz de geldi ve ürün sipariş verildi. Bundan sonra ürünleri göndereceğiniz kargo firmasına göndermeniz gerekli. Hangi kargo firması ile çalışmalı, anlaşma yapmalı mı? gibi bir çok soruya cevap verilmesi gerekli.
Öncelikle kargo firması ile anlaşma yapmadan da kargo gönderimi yapabilirsiniz. Ama daha uygun koşullarda kargo gönderimi ve takibi yapmanız için kargo firmalarından bir kaçı veya en azından biri ile anlaşma yapmanızda fayda vardır.
Kargo firmaları ile anlaşma yaptıktan sonra size özel tanımlanmış kargo ücretlerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca kurumsal firma iseniz size tanımlanacak yönetim paneli sayesinde bazı işlemleri kolayca yapmanız da mümkün olabilir.
Bu ve benzer nedenlerle Kargo firması ile anlaşma yapmanızda fayda vardır.
Günümüzde Kapıda Ödeme yöntemi ile tahsilatı Kargo firmaları vermektedir. Bu hizmeti alabilmeniz için Kargo firmaları ile sözleşmenizin olması gereklidir.
Kapıda Ödeme ile ilgili anlaşma yaptıktan sonra kargo firması bu işlem sizden belli bir ek ücret talep edebilir. Bu hizmetten oluşan fiyat farkını isterseniz müşterilerilerinizden tahsil edebilirsiniz.
E-Ticaret sitenizin güvenli gözükmesini istiyorsanız SSL sertifikası almanızda fayda var.
Bunun dışında Kredi Kartı ile alışveriş yapılacaksa SSL sertifikası bir faydadan çok ihtiyaç haline gelmektedir.
SSL Sertifikası alırken nelere dikkat edilmelidir? Hangi SSL sertifikası alınmalıdır? Ne kadar ücret ödenmelidir? gibi bir çok sorunun cevabını diğer makalemizden okuyabilirsiniz.
SSL Sertifikası için 20$'dan 500$'a kadar farklı sertifika seçimleri mevcuttur.
Bunların hepsi aynı işe yaramaktadır. Esas görevi ziyaretçinizin tarayıcısındaki veriyi sunucuya kadar şifreli olarak transfer etmeyi sağlamaktır.
Aradaki fiyat farkı, kapsam, teminat ve firmanın prestij değeridir.
Bazı sertifikalar bürün sunucuya SSL almanızı sağlar, bu nedenle daha pahalı olurlar. Bazıları EV SSL (Extended Validation) yani "Genişletilmiş Doğrulama" özelliğine sahip oldukları için daha pahalıdır. Daha prestijli SSL firmaları verilerinizin çalınması durumunda daha yüksek sigorta bedeli ödediği için diğerlerinden daha pahalı olabilir.
Sizin ihtiyacınıza göre bir sertifika seçmeniz gerekecektir.
SSL Sertifikası alabilmeniz için CSR oluşturmanız gereklidir. Bu işlemi Hosting (Barındırma) hizmeti aldığınız kurum yapacaktır. Bu nedenle bu işlem ile ilgili endişe duymanıza gerek yoktur.
SSL Sertifikasının aktif olması için sunucuya yüklemeniz gereklidir. Bu işlemi de Hosting (Barındırma) hizmeti aldığınız kurum yapacaktır. Bu nedenle bu işlem ile ilgili endişe duymanıza gerek yoktur. Size gelen SSL sertifika dosyalarını ilgililere göndermeniz yeterlidir.
E-Ticaret Paketlerine ait özellikleri görmek için tıklayınız.